Familieopstellingen

FAMILIEOPSTELLINGEN

Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van een familiesysteem. Het is een soort levende familiefoto waarin (on)bewuste dynamieken inzichtelijk kunnen worden gemaakt.

In het leven staat niemand alleen. Iedereen komt ergens vandaan, heeft ouders, grootouders, overgrootouders die allemaal hun invloed hebben op ons als mens in dit leven.

De invloed van voorouders, ouders, familie kan vreugde en mooie kwaliteiten opleveren, maar kan ook leiden tot klachten en onzekerheden die in dit leven maar moeilijk te duiden zijn.

Een familieopstelling kan zichtbaar maken waar een ieder in de familie of het gezin staat en hoe degenen zich daarbij voelen.

 

Voor een grote diversiteit aan thema's kan een familieopstellingen inzicht en antwoorden geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

• miskramen

• buitenechtelijke kinderen waar niet over gesproken word

• een 'geheim' wat in de familie leeft, maar waar niemand over praat

• onzekerheid of de baan bij je past

• onduidelijkheid over waarom je een bepaalde aandoening hebt

• vroeg overlijden van een ouder of ouders

• het gevoel hebben niet bij het gezin te horen

 

Bij een familieopstelling wordt gebruik gemaakt van:

Begeleider

Vraaginbrenger

Representanten

 

De begeleider, een deskundig opgeleide therapeut, heeft een gesprek met de vraaginbrenger om duidelijkheid te verkrijgen omtrent de vraag. De begeleider zal dan de vraaginbrenger uitnodigen mensen (representanten) te kiezen om voor bepaalde familieleden of anderszins representant te zijn. Dat kan bijvoorbeeld een representant zijn voor een vader, een overgrootmoeder, een broer of zus, maar ook voor bijvoorbeeld een lichaamsdeel of een baan.

Als de representanten gekozen zijn dan stelt de vraaginbrenger ze ruimtelijk in relatie tot elkaar op. De representanten bewegen binnen de ruimte op basis van hun gevoel en tonen daarmee de verhoudingen binnen bijvoorbeeld een familie of een baan.

Ervaringen, inzichten die een opstelling geven, hebben vaak een duurzaam effect en leiden dikwijls tot positieve veranderingen in het leven van de vraaginbrenger.

In 2020 heb ik de tweejarige Opleiding Familieopstellingen en Rituelen van Harrie de Kruijff (Marycke de Groot, Karin Balvers-de Meulmeester) afgerond. Een geweldige opleiding die mij vele bijzondere inzichten heeft gegeven.

Graag deel ik mijn kennis en ervaring met anderen middels familieopstellingen in mijn praktijk.

Irma

family constellation | Family history quotes, Genealogy quotes, Family  quotes